Marketing automation overwriting contact properties with blank fields

SOLVE
Samrmr
Member

We're having a problem with an automation flow we've built using Zapier and some other tools that push contacts to HubSpot and then update numerous custom properties to trigger alerts depending on contact behavior. It looks something like this:

 

Webhook 1 - Create contact with email, name, phone, and other basic information.

 

*Lead does a thing*

 

Webhook 2 - Update contact and set Custom Property X to a certain value.

 

In Webhook 2 we're not passing the basic information we passed in Webhook 1, we're leaving name, email, phone and other fields blank. What is happening is that when Webhook 2 is triggered it's overwriting name, email, and phone and emptying them instead of just updating Custom Property X with the value we want.

 

Any help is much appreciated 🙂

0 Upvotes
1 Accepted solution

Accepted Solutions
Samrmr
Solution
Member

Hi Wendy. We actually figured it out and fixed it, it was a configuration error on our end.

 

We were using "Create or Update Contact" so Hubspot could do the matching and pass the information based on the email that was being sent as an identifier with the webhook. We've now switched to "Update Contact" and have added an intermediate step that retrieves the Contact ID using another property and it seems to be working fine.

View solution in original post

2 Replies 2
WendyGoh
HubSpot Moderator

Hey @Samrmr,

 

That's interesting!

 

Do you have a screenshot of how the setup looks like on your end? 

 

Additionally, are you passing in any cookie in Webhook 1 that may potentially trigger Webhook 2 to recoginze contact based on the cookie? 

0 Upvotes
Samrmr
Solution
Member

Hi Wendy. We actually figured it out and fixed it, it was a configuration error on our end.

 

We were using "Create or Update Contact" so Hubspot could do the matching and pass the information based on the email that was being sent as an identifier with the webhook. We've now switched to "Update Contact" and have added an intermediate step that retrieves the Contact ID using another property and it seems to be working fine.

View solution in original post